Réthy Zsigmond

Hagyatéka

A Svájceráj egyik szegletében kapott helyet a terem névadója, a Réthy Zsigmond munkásságát bemutató emlékkiállítás. A természettudományos múzeológusnak köszönhető a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet megalakulása, az 1978-ban megrendezett, Szabadkígyós történetében egyedülállóan nagyszabású Vadászati, Halászati, Horgászati és Természetvédelmi kiállítás, több tudományos dolgozat és a tájat leíró tudományszervező munka.

Réthy Zsigmondot a természet kutatása már diákként vonzotta, a múzeumok tisztelete is benne élt. A megyében elsők között hívta fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára. 1975-ben tizedmagával Békéscsabán megalapította a Természetvédelmi Klubot, a régió első zöld mozgalmát. Az országban az elsők között szervezett természetismereti táborokat, ahol több mint ezer kisdiákot tanított kollégáival együtt a természet szeretetére, az ornitológia alapismereteire.

Kiállítások sora készült el Réthy Zsigmond vezetése alatt. Életének utolsó szakaszában a békéscsabai múzeumban egy új, korszerű szemléletű, nagyszabású, Békés megye természeti értékeit bemutató állandó természettudományi kiállítás megvalósításán fáradozott munkatársaival, amit már nem tudott befejezni.

Hagyatékát özvegye, Réthy  Erzsébet bocsátotta Szabadkígyós Község Önkormányzata rendelkezésére.