Postaház

A szabadkígyósi Major területén 90 éven keresztül működött a postahivatal, az 1900-as évek elejétől a ’90-es évek elejéig. Akkor az önkormányzat segítségével a település jelenlegi központjában új postahivatal épült, a falubeliek által „régipostának” nevezett épület pedig lakóházként funkcionált tovább. Majd az önkormányzat megvásárolta, jelenleg pedig ez a tradicionális épület ad otthont egy postatörténetet bemutató Postaháznak. 

A Postaház célja, hogy bemutassa a XX. század második felének a posta világát. Ebben az időszakban a küldemény- és pénzforgalom mellett a Posta végezte a távközlési feladatokat, ekkor még hozzá tartozott a rádiós- és televíziós műsorszórás is.

Több mint egy évszázadon át a Posta Kísérleti Intézete volt a magyar technikai fejlődés meghatározó intézménye. Az intézet falain belül indult útjára például a rádiózás és a televíziózás is – erre a sokoldalú Postára emlékezik vissza a Postaház.

Különböző, érdekes, a mai fiatalok által már nem vagy alig ismert műszaki tárgyak, készülékek láthatók a tárlókban. Érdekesség például, hogy a Postaház különböző helyiségeiben levő, működőképes, tárcsás telefonok segítségével lehet beszélgetést folytatni annak, aki ide látogat.

Érintőképernyős informatikai eszközök állnak rendelkezésre, amelyek segítségével játékosan lehet tudást bővíteni.

Végül, de nem utolsósorban a Postaház célja a falusi postai múlt megidézése is. Ennek jegyében, egyéb kiállítási tárgyak mellett, látható egy régi, mondhatni „oldtimer” postás motorkerékpár is, valamint a korabeli postás egyenruha. Aki pedig elsétál a Svájcerájhoz, és megtekinti a Kocsimúzeumot, ott láthat két régi postakocsit: egy 1890 körüli nagy kariolkocsit, ami postai szabvány szerint készült, kétlovas, forgózsámolyos, laprugózású közúti postakocsi, és egy 1900 körüli postaközi közvetítő kísérleti gépjárművet, mely korabeli alkatrészeket is tartalmaz. Mindkettő a Postamúzeum tulajdona.

 

A Postaház a budapesti Postamúzeum és a Szabadkígyósi Önkormányzat szoros együttműködésével jött létre és működik a megnyitást követően.