Intézői lak

Szabadkígyós község épített és természeti értékekben Magyarország egyik legkiemelkedőbb települése. A Körös- Maros Nemzeti Park ölelésében – a sziki pusztán – Békéscsabától 10, Gyulától 15 km-re fekszik. Itt található az ország egyik legszebb kastélya, a Wenckheim kastély, melyhez szervesen kapcsolódik a Wenckheim Major. A Major a kiszolgáló személyzet élettere volt, így a cselédség és az irányító tisztséget betöltő vidéki urak életét is megismerheti az ide látogató. A Majorságot gróf Wenckheim József Antal alapította, Jókai Mór róla mintázta meg híres regényalakját: ő volt az Egy magyar nábob.

Gróf Wenckheim József Antal 1810-ben építette meg a kastélyát. Ez az „Ókastély” Ziegler Antal uradalmi építész tervei alapján épült, a gróf innen irányította a közel 60.000 holdon folyó gazdaságát. Itt született gróf Wenckheim Krisztina, aki férjével, gróf Wenckheim Frigyessel megépíttette Magyarország egyik legszebb és legmodernebb kastélyát Ybl Miklós tervei alapján.

Az uradalmi épületek közül az egyik legépebben maradt ház az „Intézői lak”, mely az idők folyamán a grófi intézőknek a lakhelye volt. A Majorságba látogató itt megismerheti az uradalom életét, Kígyós történetét a kezdetektől napjainkig. Az épületben négy szoba tekinthető meg, a korabeli enteriőrökben sétálva magunkba szívhatjuk a vidéki polgári élet hangulatát. A ház külön érdekessége, hogy itt született Pándy Kálmán világhírű ideggyógyász orvos, a gyulai kórház névadója.

 

 

Wenckheim szoba:

Ez a lakószoba a Wenckheim család előtt tiszteleg. A családról több festmény látható, és itt tekinthető meg a „Magyar Nábob” díszruhájáról és a fiatal Krisztina grófnő báli ruhájáról készített korhű másolat. A ruhákat a csorvási Hudák Kéziszövő Műhely két művésze, Hudák Józsefné és Hudák Mariann készítette.

 

Pándy Kálmán emlékszoba:

A polgári enteriőr egy tudós dolgozószobáját tárja elénk. Itt láthatók Pándy Kálmán relikviái, megtekinthető a világhírű ideggyógyász orvos eredeti diplomája és korabeli eredeti családi fotók. A könyvszekrényben orvosi lexikonok és régi könyvek láthatók, és korabeli újságokat is lehet itt lapozgatni.

 

Wenckheim vadászszoba:

A szobában gróf Wenckheim László vadászati kiállítása látható az Argentin Wenckheim Safarisról. A kiállításra a család Argentínából hozta haza a családi relikviákat. A szobát gyönyörű trófeák is díszítik, és itt kapott helyet egy makett a Majorról. A maketten Ferenc József és Sissy 1857-ben a Majorságban tett látogatása elevenedik meg.

 

Történeti szoba:

Ebben a szobában Kígyós-Ókígyós-Szabadkígyós történetével lehet megismerkedni, a középpontban Kígyós története áll, amely szervesen összekapcsolódik a Wenckheim család történetével. Képet kapunk a család eredetéről, a majori életről, a gazdaságról is. Kígyós múltjával és jelenével is itt ismerkedhet meg a látogató.

Intézői terasz:

A szobák megtekintése után kiülhetünk a teraszra, ahol a majori hangulattal, a puszta illatával töltődhetünk fel.

Pince:

Végül megtekinthetjük a pincét, ahol a terményeket tárolták. Itt a településen élő amatőr alkotók, művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra időszaki kiállítások keretében. A felújított pincerész baráti, családi rendezvény tartására is alkalmas.