Pusztakiállítás

A Svájcerájban berendezett kiállítóterem egyik érdekes színfoltja a Pusztakiállítás, mely interaktív módon mutatja be a Kígyósi-puszta és a térség természeti környezetét, élővilágát. A terepasztalokon a táj a folyószabályozásokat követő jelenlegi szerkezete, az Erdélyi-szigethegységhez kapcsolódó viszonya tanulmányozható.

A megismerést, további ismeretszerzést fotókkal gazdagon illusztrált tablók segítik.
Látványos dioráma, közel 40 preparátum mutatja be a természeti táj állatvilágát az erdő néhány emlősétől az időszakosan vízállásos területek madárvilágáig. Gyermekszemmel izgalmas látni testközelből olyan madarakat, amelyeket eddig csak az égre tekintve vagy egy színes képeskönyvet lapozgatva láthattak.

A termet két „les” osztja ketté, melyekből olyan élőhelyekre nyílik virtuális rálátás, ahová a kirándulók általában nem szoktak eljutni.

A gyermekekre is gondoltak a kiállítás összeállításakor: a preparátumokkal bemutatott pusztai állatvilág mellett kapott helyet a „Mesélő vizek – az igazi vízipók” című kiállítás, ami tablók, kivágott figurák, makettek és egy óriási buborék segítségével varázsolja az épületbe a víz alatti világ csodáját.


Csoportos, közösségi foglalkozásokra, előadásokra, rendhagyó iskolai tanórák megtartására nyújt lehetőséget a helység két vetítőhelye. A monitorokon természet- és dokumentumfilmek, esetenként tematikus, szakmai bemutatók futnak.