Ismerje meg településünk további látnivalóit is!

1.

Magasles I.

A község határában 4773 hektárnyi természetvédelmi terület található, mely a szikes puszták ősi növény- és állatvilágának maradványait őrzi.A mozaikszerűen megmaradt ősgyep-maradványokon értékes, ritka fajok élnek. Az itt megfigyelt madárfajok közül mintegy 90 itt fészkelő, ezek közül számos, Európa-szerte ritka ragadozó madár talál itt életmódjának megfelelő körülményeket. Egyik különleges állatfaj a szürkemarha, mely ősi, büszke tartásával napjainkban is lakja a pusztát.

8.

Ókígyósi Lipicai Aranyménes

Az 1800-as években Wenckheim Antal József alapította arab lovakkal az első Ókígyósi Aranyménest. 2004-ben Balogh József, Szabadkígyós polgármestere hét lipicai kancát vásárolt, ez lett a második ménes alapja, ami ma már 36 lóból áll. Ez a fajta különösen értékes, mert intelligens, könnyen tanítható és a pompa lovaként ismerik őket. Az elegáns lovakat tenyésztők és versenyzők számára eladásra is kínálják, de a ménest bárki megcsodálhatja, alkalmanként csikók is láthatók a kancák között. Az Ókígyósi Aranyménes a település értéktárába is bekerült.

9.

Wenkcheim Parkoló

A Wenkcheim-kastély bejáratánál Szabadkígyós Község Önkormányzata egy 79 férőhelyes fizető parkolót alakított ki 77 személyautó és 2 autóbusz részére, a parkolóban elektromos töltőállomás is található. Az árnyas fák alatt asztalok, padok szolgálják a fáradt túrázó megpihenését. A parkolóút bevezet Szabadkígyós legfontosabb építészeti remekművéhez, a Wenckheim kastélyhoz és annak parkjába.A szabadon látogatható kastélypark 1954 óta természetvédelmi terület és a Szarvasról irányított Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része.

10.

Magasles II.

Szabadkígyóstól délre terül el a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet, benne a “Nagyerdő”, a “Kígyósi legelő” és a “Nagygyöp” elnevezésű mozaikos szerkezetű, az Ős-Maros feltöltött folyóágaitól szabdalt szikes löszpuszta, amely ma már ritka pusztai növény- és állatfajok élőhelye. Itt halad keresztül a Kígyósi főcsatorna. Különleges tájképi hatásuk mellett a ritka sztyeppnövények menedékei a változatos méretű – leginkább rézkorinak tartott – kurgánok, az úgynevezett kunhalmok.

11.

Szabadkígyósi Kerékpáros Pihenő

A Szabadkígyós belterületénmár korábbanismeglévő 2900méterhosszú kerékpárút felújításával és két méterre történő kiszélesítésével a település lakói jobb körülmények között biciklizhetnek. A meglévő kerékpárút 220 méter hosszan új szakasszal bővült, ennek köszönhetően egészen a Diadalívig el lehet jutni kétkeréken. Ugyanakkor a Wenckheim kerékpárút Szabadkígyóson végződő pontjához a Kastély utcában csatlakozik a belterületi szakasz egy kerékpáros nyom kialakításával, és az érintett útburkolat 400 méter hosszúságban történő felújításával.

12.

Tematikus Játszótér

A település központjában található játszótér kedvelt helyszíne a falu gyermekeinek, legyen szó kicsikről vagy nagyobbakról. A bölcsőde, az óvoda és az iskola közelsége okán egy kellemes délutánon megtelnek a játszóeszközök hintázó, homokozó, csúszdázó gyermekekkel, míg az apróságokra figyelő szülők a téren elhelyezett padok és asztalok mellett pihenhetnek és beszélgethetnek. A játszóeszközök kiválasztásakor fontos szempont volt a biztonság, de emellett az is, hogy minden korosztály megtalálja a saját életkorának megfelelő játszóeszközt.
1.

Magasles I.

8.

Ókígyósi Lipicai Aranyménes

9.

Parkoló

10.

Magasles II.

11.

Szabadkígyósi kerékpáros pihenő

12.

Tematikus játszótér